Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Gulasz z wołowiny i szalotek
Gulasz z wołowiny i szalotek - składniki:
Gulasz z wołowiny i szalotek - sposób przygotowania:
W dużym rondlu lub płaskim garnku rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek i cebulki w całości, tylko obrane z łupin. Smaż je 5 minut, aż zmiękną i przyrumienią się na złoty kolor. Dodaj wołowinę i cały czas mieszając, smaż 5 minut, aż mięso zarumieni się ze wszystkich stron. Nie przerywając mieszania, dodawaj cynamon, goździki, kminek i przecier pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem.
Następnie wlej wino, dodaj skórkę i sok z pomarańczy oraz listek laurowy. Doprowadź do wrzenia, przykryj naczynie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C. Piecz gulasz godzinę, a potem zdejmij pokrywkę, zamieszaj i już bez przykrycia piecz kolejną godzinę.
Podawaj posypany posiekaną natką pietruszki.
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 450 g szalotek lub małych cebulek
- 2 ząbki czosnku przekrojone na pół
- 900 g krojonej w kostkę wołowiny
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- 1 butelka wytrawnego czerwonego wina
- skórka i sok z 1 pomarańczy
- 1 liść laurowy
- posiekana natka pietruszki
Gulasz wołowy
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki