Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Gruszki w winie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Gruszki w winie - składniki:
Gruszki w winie - sposób przygotowania: Gruszki obierz, pozostawiając ogonki. Wstaw do wysokiego garnuszka ogonkami do góry. Dodaj goździki, listki laurowe, cynamon i skórkę z cytryny. Owoce posyp cukrem i polej winem. Zagotuj na mocnym ogniu, potem zmniejsz płomień do minimum i gotuj 50 minut. Nakłuj widelcem, jeśli gruszki będą miękkie, wyjmij za ogonki. Przygotuj sos: wino pozostałe w rondelku gotuj, aż zgęstnieje. Gruszki polej sosem. Deser podawaj w temperaturze pokojowej.

Informacje o Gruszki w winie

  • Gruszki - 3 pomysły na deser

    Gruszki - 3 pomysły na deser

    zmniejszy swoją objętość o połowę i stanie się gęsty. Ugotowane gruszki podawaj z lodami waniliowymi, skropione syropem Zobacz tez przepis na gruszki w winie z sosem zabajone 4 dorodne, twarde gruszki 1 laska wanilii 300 ml wody, 100 g cukru, 1 laska wanilii, sok z 1/2 cytryny, 100 g gorzkiej

  • Na pyszny początek - Owoc miłości

    GRUSZKI W WINIE Z SOSEM ZABAJONE (dla 4 osób) 4 gruszki, 500 ml białego półsłodkiego wina, 1/2 łyżeczki cynamonu, 2 goździki, 2 łyżki cukru SOS 5 żółtek, 6 łyżek cukru

  • Menu dnia z zupą rybną

    Menu dnia z zupą rybną

    bardziej odważne smaki? Polecamy gruszki w winie z sosem zabajone . 1/2 szklanki wody 6 gruszek 1/2 szklanki cukru 8 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 3 łyżki orzeszków pistacjowych Obierz gruszki, nie usuwając ogonków, przekrój wzdłuż na połówki. Wydrąż gniazda nasienne. Włóż do wrzącej wody, przykryj

  • Gruszki na słodko i słono

    Gruszki na słodko i słono

    . Autor: Zuzanna Wiciejowska Gruszki w winie same z siebie smakują wyśmienicie. Jeśli chcesz, możesz je jednak dodać chociażby do sałatki, czy - pokrojone w plasterki - położyć na kanapce z wędliną lub serem. Zobacz również nasz przepis na prostą i ekspresową sałatkę z gruszki i sera roquefort

  • 21 dań i deserów, które trzeba przygotować tej jesieni

    21 dań i deserów, które trzeba przygotować tej jesieni

    długim ostrym nożem. W nacięcia wciskamy osączone z wina owoce. W naczyniu do pieczenia obsypujemy mięso obranymi i pociętymi na ósemki gruszkami, podlewamy winem pozostałym z moczenia owoców i pieczemy w 220°C przez 20 minut. Po tym czasie polewamy mięso płynem spod pieczeni, zmniejszamy temperaturę