Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Szczecińskie tiramisu

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Szczecińskie tiramisu - składniki:
Szczecińskie tiramisu - sposób przygotowania: Buraki zawiń w folię aluminiową, ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz 30-40 minut, aż będą miękkie. W garnku zagotuj mleko z rozkrojoną laską wanilii, zestaw z ognia i odstaw do ostygnięcia. W misce utrzyj ser kozi z masłem, 100 g cukru pudru i żółtkami. Na koniec dodaj wystudzone mleko. Białka ubij na pianę. Połowę piany dodaj do utartego sera, resztę pozostaw. Upieczone buraki odstaw do ostudzenia, obierz, pokrój na kawałki i zmiksuj z sokiem z cytryny i pomarańczy, likierem oraz 50 g cukru pudru na gładkie purée. Żelatynę namocz i rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie dodaj do pozostałej piany z białek. Pianę wymieszaj z purée z buraków. Pierniki pokrusz, orzechy posiekaj i wymieszaj z ciastkami. W kieliszkach do martini układaj warstwami pierniki, krem z sera oraz purée z buraków, udekoruj listkami mięty.
Błyskawiczne tiramisu w miseczkach z czekolady. Świętujemy Święto Czekolady czekoladą!