Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Rolada z buraka i sera korycińskiego

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Rolada z buraka i sera korycińskiego - składniki:
Rolada z buraka i sera korycińskiego - sposób przygotowania: Buraki umyj, osusz, skrop olejem, dodaj świeżego tymianku i zawiń w folię aluminiową. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz, aż buraki będą miękkie. Upieczone buraki obierz, pokrój na cienkie plastry (np. za pomocą mandoliny). Ser dopraw solą, pieprzem i tymiankiem i ucieraj, dodając stopniowo śmietanę. W formie wyłożonej folią spożywczą układaj na przemian warstwy buraka oraz kremu z sera. Włóż formę do lodówki, aby rolada się schłodziła i stężała. Po wyjęciu pokrój na plastry o grubości 1,5 cm. Na patelni roztop cukier, dodaj ocet balsamiczny i podgrzewaj, aż ocet zgęstnieje i nabierze konsystencji sosu. Na talerzu ułóż rukolę, a na niej plaster rolady i udekoruj sosem balsamicznym. Podawaj ze świeżą bagietką.