Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Jabłka karmelizowane z musem waniliowo-sosnowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Jabłka karmelizowane z musem waniliowo-sosnowym - składniki:
Jabłka karmelizowane z musem waniliowo-sosnowym - sposób przygotowania: Jabłka umyj, obierz i po usunięciu gniazd nasiennych pokrój na ósemki. Na patelni rozgrzej miód z miodem pitnym i sokiem z cytryny. Dodaj jabłka i podsmażaj, aż pokryją się karmelem. 100 g śmietanki i mleko podgrzej w rondelku, uważając, by się nie zagotowały. W misce utrzyj żółtka z cukrem i mąką, połącz z podgrzanym mlekiem i śmietanką, cały czas mieszając, i zagotuj chwilę, by pozbyć się posmaku surowej mąki. Dodaj masło i aromat sosnowy. Odstaw na kilka minut, aby cała masa ostygła. W międzyczasie ubij pozostałą śmietankę i odstaw do lodówki. Z podanych składników przygotuj kruszonkę. Wysyp ją na blachę i piecz w temperaturze 180 st. C przez ok. 15 minut. Wyjmij z pieca i odstaw kruszonkę do ostudzenia. Kiedy masa jajeczna będzie miała temperaturę pokojową, dodaj do niej ubitą śmietankę i wymieszaj. Odłóż kilka cząstek jabłek i pokrój w kostkę. Na dnie pucharków rozłóż pozostałe skarmelizowane jabłka, nałóż na wierzch porcję musu waniliowo-sosnowego. Posyp kruszonką i pokrojonymi jabłkami, udekoruj miętą.