Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Gęś faszerowana kaszą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Gęś faszerowana kaszą - składniki:
Gęś faszerowana kaszą - sposób przygotowania: Oczyszczoną gęś rozetnij wzdłuż grzbietu i usuń piersi oraz jak najwięcej kości ze środka. Kości w nogach i skrzydełkach pozostaw. Gęś od wewnątrz nasmaruj solą i skórką z pomarańczy. Nasmarowaną gęś wstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. W bardzo dużym garnku nastaw wywar z grzybów, kości, piersi i podrobów. Gotuj około 1,5 godziny. Wywar odcedź, a podroby i mięso pozostałe przy kościach drobno posiekaj. Kaszę zaciągnij jednym jajkiem i przełóż do garnka, zalej bulionem w proporcji 1:2. Do wszystkiego dodaj posiekane mięso oraz podroby i gotuj, aż kasza wchłonie cały bulion. Ugotowaną kaszę ostudź i dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz pozostałe jajka. Całość przełóż do gęsi, a skórę zaszyj i natrzyj ją majerankiem. Piecz 3-4 godziny w temperaturze 180 st. C.