Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Filety z karpia karmelizowane w miodzie z wytrawnym sosem piernikowym i smażonym makaronem naleśnikowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Filety z karpia karmelizowane w miodzie z wytrawnym sosem piernikowym i smażonym makaronem naleśnikowym - składniki:
Filety z karpia karmelizowane w miodzie z wytrawnym sosem piernikowym i smażonym makaronem naleśnikowym - sposób przygotowania: Przygotuj sos: w rondlu na maśle przesmaż posiekaną cebulę, dodaj wino i zredukuj o 25 proc. Dodaj bulion i zagotuj. Do całości wkrusz piernik, a gdy się rozpuści, zmiksuj na gładki sos. Przetrzyj przez sito. Przygotuj makaron naleśnikowy: z jajek, mąki, mleka, roztopionego masła i wody zrób ciasto. Usmaż naleśniki. Naleśniki zwijaj w rulon i krój w paski jak na makaron, przestudź. Gotowy makaron podsmaż na maśle. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Przygotuj karpia: filety dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Delikatnie ponacinaj je wzdłuż. Przygotuj marynatę do karpia: anyż, kminek i goździki rozetrzyj w moździerzu, dodaj skórkę z pomarańczy i wymieszaj. Rybę natrzyj marynatą, skrop olejem lnianym i odstaw na 20 minut. Zamarynowane filety z karpia obtocz w mące i przesmaż na maśle. Karpia podaj na makaronie i obficie polej sosem piernikowym.