Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Filety z karpia karmelizowane w miodzie z wytrawnym sosem piernikowym i smażonym makaronem naleśnikowym
Filety z karpia karmelizowane w miodzie z wytrawnym sosem piernikowym i smażonym makaronem naleśnikowym - składniki:
Filety z karpia karmelizowane w miodzie z wytrawnym sosem piernikowym i smażonym makaronem naleśnikowym - sposób przygotowania:
Przygotuj sos: w rondlu na maśle przesmaż posiekaną cebulę, dodaj wino i zredukuj o 25 proc. Dodaj bulion i zagotuj. Do całości wkrusz piernik, a gdy się rozpuści, zmiksuj na gładki sos. Przetrzyj przez sito.
Przygotuj makaron naleśnikowy: z jajek, mąki, mleka, roztopionego masła i wody zrób ciasto. Usmaż naleśniki. Naleśniki zwijaj w rulon i krój w paski jak na makaron, przestudź. Gotowy makaron podsmaż na maśle. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotuj karpia: filety dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Delikatnie ponacinaj je wzdłuż.
Przygotuj marynatę do karpia: anyż, kminek i goździki rozetrzyj w moździerzu, dodaj skórkę z pomarańczy i wymieszaj.
Rybę natrzyj marynatą, skrop olejem lnianym i odstaw na 20 minut.
Zamarynowane filety z karpia obtocz w mące i przesmaż na maśle. Karpia podaj na makaronie i obficie polej sosem piernikowym.
- 400 g filetów z karpia
- masło do smażenia
- mąka do panierowania
- Marynata:
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- olej lniany
- 4 goździki
- 1 gwiazdka anyżu
- szczypta kminku
- 1/4 szklanki soku z pomarańczy
- Sos piernikowy:
- 2 szklanki bulionu z karpia
- 1 cebula
- łyżka masła
- szklanka wytrawnego czerwonego wina
- 300 g piernika lekko podsuszonego
- Makaron naleśnikowy:
- jajka zielononóżki 2 szt.
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki roztopionego masła
- 50 ml wody gazowanej
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki