Grzyby smażone
- 10-15 ugotowanych i odciśniętych kapeluszy suszonych grzybów
- pęczek dymki
- olej i masło do smażenia
- Do panierowania:
- 2 jajka
- pół szklanki bułki tartej
Informacje o Grzyby smażone
-
Menu z pieczoną rybą i twarogowymi placuszkami
, dodaj pozostałe warzywa i grzyby. Smaż razem na średnim ogniu, mieszając. Dodaj sól, pieprz i kurkumę, zamieszaj. Połącz z pęczakiem. Chwilę smaż razem i wymieszaj z natką pietruszki. Podawaj na gorąco. To dobra metoda, aby urozmaicić smak wielu gatunków kasz. Autor: Agnieszka Kręglicka
-
Tradycyjne smaki z odrobiną inspiracji, czyli świąteczne PROSTE HISTORIE
patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i obsmaż grzyby na dużym ogniu, klika razy je obracając. Zdejmij z patelni. Osusz patelnię i roztop 2 łyżki masła. Wrzuć 1 łyżkę drobno posiekanej cebuli, 1 drobno posiekany ząbek czosnku i ponownie wrzuć grzyby. Smaż 2 minuty, dodaj 2 łyżki uprażonej na złoto bułki tartej i
-
Sezon na grzyby
nadzienie. Oczyszczone i pokrojone na plasterki grzyby smażyć, mieszając, aż odparuje sok, który puściły. Dodać ziarna jałowca, masło i drobno pokrojony oraz przesmażony razem z posiekaną cebulą boczek. Smażyć ok. 10 min. Dołożyć obrany i starty ziemniak i smażyć jeszcze 8-10 min. Pod koniec smażenia wsypać
-
Aromatyczne prawdziwki, chrupiące kurki - czas na dania z grzybami!
. Następnie pokrój ziemniaki w niewielką kostkę, a grzyby na dowolne kawałki (jeśli są małe, możesz zostawić całe kapelusze). Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Na dużej patelni rozgrzej połowę tłuszczu. Przesmaż cebulę i czosnek, a następnie dodaj grzyby. Smaż wszystko przez około 5
-
Chorizo
. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać czosnek, po chwili - pokrojone w paski chorizo oraz grzyby. Smażyć na średnim ogniu, aż kiełbasa się wytopi. Dodać ciecierzycę, chwilę smażyć razem, dodać natkę. Potrawa jeszcze lepsza jest następnego dnia. Chorizo w winie a
-
Przebój sezonu - najlepsze przepisy na dania z grzybami
namoczone podgrzybki, grubo siekamy, dodajemy do świeżych grzybów, smażymy 3 minuty, aż z patelni odparuje płyn. Mieszamy z lubczykiem i porwaną na kawałki szynką. Robimy sos beszamelowy: zagotowujemy mleko z cebulą, liśćmi laurowymi, lubczykiem i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny, cedzimy. W rondlu
-
Święta "last minute"
, marchew, pietruszkę i selera pokrój w drobną kostkę, a grzyby w plasterki. W garnku rozpuść masło. Zeszklij na nim cebulę z czosnkiem, następnie dodaj grzyby, smaż 4-5 minut na średnim ogniu. Po tym czasie wlej wywar, dodaj rozmaryn i warzywa, gotuj 15 minut. Wyjmij rozmaryn i zmiksuj na gładki krem z
-
Kurczak pieczony na 8 sposobów [PRZEPISY]
i pozostawiamy na ogniu przez 20-30 minut, aż odparuje do mniej więcej 400 ml. Odstawiamy. Dzielimy kurczaka na małe kawałki, usuwając skórę i kości. Dorzucamy razem z groszkiem do miski z warzywami. Roztapiamy w rondlu 25 g masła, wkładamy grzyby, smażymy 2 minuty. Przekładamy do mięsa i warzyw. Na
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki