Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Mini babeczki panettone

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Mini babeczki panettone - składniki:
Mini babeczki panettone - sposób przygotowania: Mąkę przesiej do miski i w środku zrób dołek. Drożdże pokrusz i wymieszaj z łyżką cukru i ciepłym mlekiem, wlej do mąki, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodaj skórkę cytrynową i pomarańczową, resztę cukru, masło, jajko i żółtka. Wszystko zagnieć tak, by powstało elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Kandyzowane owoce drobno posiekaj, razem z rodzynkami zalej je rumem i podgrzej, a następnie pozostaw do nasiąknięcia. Płatki migdałowe upraż na złoty kolor, oprósz je cukrem pudrem i skarmelizuj. Foremki sufletowe wyłóż papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał ponad foremkę. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 st. C. Zagnieć ciasto z kandyzowanymi owocami, rodzynkami i migdałami. Z ciasta uformuj kulki i wkładaj do foremek. Pozostaw na 10 minut do wyrośnięcia. Piecz 45 minut.