Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Figi nadziewane w miodzie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Figi nadziewane w miodzie - składniki:
  • 12 całych suszonych fig
  • 150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 6 łyżek stołowych miodu
  • 40 g drobno siekanych pistacji
  • 25 g suszonych moreli drobno posiekanych
  • 1 łyżka ziaren sezamu
Figi nadziewane w miodzie - sposób przygotowania: Do rondla wlej sok pomarańczowy i miód, podgrzewaj na małym ogniu, aż miód się rozpuści. Wrzuć figi i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut, aż zmiękną. Zestaw z ognia i odstaw do ostygnięcia. Figi wyjmij z syropu, zachowaj płyn z gotowania. Natnij każdą figę od łodyżki w dół, nałóż do środka jedną łyżeczkę nadzienia, zamknij nacięcie i ułóż figi w żaroodpornym naczyniu, zalewając pozostałym płynem. Piekarnik rozgrzej do 170 st. C. opiekaj figi około 10 minut. Następnie przełóż do słoiczka i zalej pozostałym płynem, jeżeli to będzie konieczne dopełnij miodem. Można je również zapakować bez miodu. Dobrym prezentem będą też zalane miodem orzechy lub migdały.