Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Krewetki w panierce panko

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (7 głosów)

Krewetki w panierce panko - składniki:
Krewetki w panierce panko - sposób przygotowania: Krewetki obierz z pancerzy, oczyść i natnij wzdłuż grzbietu. Przygotuj marynatę z sosu sojowego, imbiru i soku z cytryny i zamarynuj krewetki przez 30 minut. Przygotuj sos: pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w cząstki. Przełóż do rondelka, dolej oliwę i gotuj ok. 30 minut. Następnie sos zmiksuj, dopraw solą, pieprzem i schłodź. Po ostudzeniu dodaj posiekane listki kolendry. Każdą krewetkę osobno obtocz w mące, roztrzepanych jajkach doprawionych solą i pieprzem i na koniec w panierce panko. Tak przygotowane krewetki smaż na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Usmażone krewetki podawaj z cząstkami cytryn i sosem. Rada: Panko to azjatycka panierka, rodzaj bułki tartej w formie płatków, która wchłania zdecydowanie mniej tłuszczu od tradycyjnej panierki. Można ją znaleźć w sklepach na półkach z żywnością orientalną.
Krewetki w kokosowej panierce