Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Makaron z dynią i ostrą papryczką

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Makaron z dynią i ostrą papryczką - składniki:
  • 400 g makaronu bezglutenowego gryczanego
  • świderki
  • 1/2 kg obranej dyni (np. pół niewielkiej dyni hokkaido)
  • 6 łyżek (90 ml) oliwy
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 całych świeżych listków szałwii
  • sól
Makaron z dynią i ostrą papryczką - sposób przygotowania: Dynię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ząbki czosnku pokrój w plasterki. Z papryczki chili usuń gniazdo nasienne, pokrój ją w plasterki. W rondlu rozgrzej oliwę i krótko przesmaż czosnek, następnie dodaj papryczkę i dynię. Przesmażaj wszystko ok. 10 minut, dopraw solą. Gdy dynia się dusi, w dużej ilości osolonego wrzątku ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsącz, zachowaj 1/2 szklanki (125 ml) wody z gotowania. Makaron przełóż do rondla z sosem, dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dolej wody z gotowania makaronu. Dodaj listki szałwii i podawaj.
Zwiastun jesieni: krem z dyni