Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pierś kaczki w sosie czekoladowym z purée marchewkowo-imbirowym
Pierś kaczki w sosie czekoladowym z purée marchewkowo-imbirowym - składniki:
Pierś kaczki w sosie czekoladowym z purée marchewkowo-imbirowym - sposób przygotowania:
Zamarynuj kaczkę: oczyszczone mięso natnij od strony skóry co 1 cm. Wymieszaj w misce 300 ml wina, cynamon, anyż, kardamon, kolorowy pieprz, sól, miód, rozmaryn i oliwę. Kaczkę marynuj przez 18 godzin w lodówce.
Przygotuj purée: obrane marchewki ugotuj w wodzie doprawionej solą i cukrem, następnie z masłem przetrzyj przez sito, na koniec dodaj pokrojony marynowany imbir i wymieszaj.
Przygotuj sos: na oliwie zeszklij cebulę pokrojoną w piórka, dolej wino, dodaj rozmaryn, sól, miód, orzechy pekan, otartą skórkę z pomarańczy i ocet balsamiczny. Całość zredukuj o połowę, następnie dodaj połamaną w niewielkie kawałki czekoladę i wymieszaj. Na koniec dodaj do sosu masło.
Przygotuj kaczkę: wyjmij ją z marynaty i osusz. Na rozgrzanej patelni, na wolnym ogniu przez 3 minuty smaż mięso skórą do dołu z odrobiną oliwy. Obróć kaczkę na drugą stronę i smaż minutę. Następnie wstaw filety do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz kolejne 10 minut.
Upieczoną kaczkę pokrojoną w cienkie plastry ułóż na purée i dodaj sos balsamiczno-czekoladowy.
- 4 piersi z kaczki (każda ok. 200 g)
- Marynata:
- 300 ml półwytrawnego czerwonego wina
- 5 g kory cynamonowej
- 5 g anyżu (gwiazdki)
- 2 g kardamonu (w całości)
- 10 g kolorowego pieprzu
- 20 g soli morskiej gruboziarnistej
- 200 ml miodu
- 250 ml oliwy
- Sos:
- 50 ml oliwy
- 2 czerwone cebule
- 200 ml półwytrawnego czerwonego wina
- 7 g świeżego rozmarynu
- 200 ml miodu
- 150 ml octu balsamicznego z Modeny
- sól
- 2 pomarańcze
- 200 g gorzkiej czekolady
- 50 g orzechów pekan
- Purée:
- 2 marchewki
- 50 g masła
- 10 g marynowanego imbiru
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki