Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sałatka z gruszką, boczkiem i orzechami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sałatka z gruszką, boczkiem i orzechami - składniki:
  • 1 główka ulubionej sałaty (masłowej
  • lodowej
  • dużej rzymskiej etc.)
  • 1 duża gruszka
  • 50 g wędzonego boczku w plastrach
  • 1/4 szklanki (20 g) orzechów włoskich
  • Sos:
  • 3/4 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 cebulki dymki
  • 3 łyżki (45 ml) oliwy z pierwszego tłoczenia
  • sól
  • pieprz
Sałatka z gruszką, boczkiem i orzechami - sposób przygotowania: Orzechy upraż na suchej patelni, ostudź. Na tej samej patelni przez 2 minuty praż nasiona kolendry, następnie utłucz je w moździerzu. Plastry usmaż na chrupko na patelni grillowej lub zwykłej, odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Sałatę umyj, osusz i porwij na kawałki. Gruszkę umyj, osusz, przekrój na pół i usuń gniazdo nasienne, miąższ pokrój w cienkie plastry. Przygotuj sos: cebulkę dymkę bardzo drobno posiekaj, wymieszaj z sokiem z cytryny, kolendrą i oliwą, dopraw solą i pieprzem. Na talerzach ułóż sałatę, plastry gruszki, posyp połamanymi plastrami boczku i orzechami, skrop sosem i podawaj.

Informacje o Sałatka z gruszką, boczkiem i orzechami

  • Menu dnia pełne smaku

    Menu dnia pełne smaku

    Najlepsza do tej sałatki będzie gruszka o zwartym miąższu - taka, którą łatwo da się pokroić na plasterki. Jeśli nie przepadasz za boczkiem, możesz dodać do niej również plasterki szynki dojrzewającej. Sałatka z gruszką, boczkiem i orzechami 1 główka ulubionej sałaty (masłowej, lodowej, dużej

  • Mały wysiłek, duży efekt - gotuj sprytnie

    Mały wysiłek, duży efekt - gotuj sprytnie

    roli - spróbuj z boczkiem! Sałatka z gruszką, boczkiem i orzechami 1 główka ulubionej sałaty (masłowej lodowej dużej rzymskiej etc.) 1 duża gruszka 50 g wędzonego boczku w plastrach 1/4 szklanki (20 g) orzechów włoskich Sos: 3/4 łyżeczki ziaren kolendry 1 łyżka soku z cytryny 1/2 cebulki