Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Szarlotkowe babeczki wg Nigelli

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Szarlotkowe babeczki wg Nigelli - składniki:
Szarlotkowe babeczki wg Nigelli - sposób przygotowania: Orzechy grubo posiekaj, odłóż 2 łyżki do dekoracji. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę, wymieszaj z połową przyprawy do jabłecznika. Do dużej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, połową przyprawy do jabłecznika i szczyptą soli, dokładnie wymieszaj. W drugiej misce zmiksuj jajka, olej, miód, maślankę. Wlej mokre składniki do suchych, dodaj jabłka oraz orzechy. Wymieszaj tak, aby składniki się tylko połączyły, grudki mogą zostać. Ciasto rozłóż do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, wierzch posyp odłożonymi orzechami. Wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 180 st. C (200 st. C zwykły piec) i piecz, aż babeczki wyrosną i będą złociste, 20-25 minut. Wyjmij z pieca i ostudź na kratce.