Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Sernik pomarańczowo-orzechowy z sosem malinowym
Sernik pomarańczowo-orzechowy z sosem malinowym - składniki:
Sernik pomarańczowo-orzechowy z sosem malinowym - sposób przygotowania:
Przygotuj spód: roztop w rondelku masło, w blenderze zmiksuj ciasteczka z orzechami, przyprawami i szczyptą soli. Następnie dolej masło wymieszaj całość, aż okruszki nasiąkną masłem.
Tortownicę o średnicy ok. 23 cm owiń z zewnątrz i od spodu szczelnie dwiema-trzema warstwami folii aluminiowej. Masą ciasteczkową wyłóż cienko spód oraz boki formy (na wysokość ok. 4-5 cm), dociśnij.
Przygotuj masę: utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę, dodaj ser, skórkę otartą z pomarańczy, mąkę i na koniec żółtka. Wyłącz mikser, dodaj kandyzowaną skórkę pomarańczową i orzechy, wymieszaj i przelej masę do tortownicy.
Formę wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 220 st. C (ok. 240 zwykły piec) i piecz, aż na powierzchni ciasta powstaną lekko brązowe plamki - ok. 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 100 st. C (120 st. C zwykły piec) i piecz, aż masa się zetnie, ok. 1 godziny. Wyjmij i przestudź. Nożem delikatnie oddziel sernik od brzegów tortownicy. Ostudzone ciasto przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki (nie wyjmuj z formy).
Przed podaniem przygotuj sos: Upraż orzechy na suchej patelni, odstaw. W dość szerokim rondlu na dużym ogniu zagotuj sok z pomarańczy, zmniejsz ogień i odparuj 3/4 objętości soku - ok. 20 min. Dodaj cukier, wymieszaj, a następnie dodaj mrożone owoce. Ponownie odparuj, aż otrzymasz ok. 1 i 1/2 szklanki sosu, dodaj miód i zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj orzechy w całości, wymieszaj.
Kawałki sernika podawaj z sosem.
- Spód:
- 1 i 3/4 szklanki (ok. 200 g) pokruszonych ciasteczek owsianych
- 1 i 1/4 szklanki (100 g) orzechów włoskich
- 1/2 kostki i 1 łyżka (120 g) masła
- 6 łyżek cukru
- sól
- Masa serowa:
- 1 kg twarogu na sernik
- 1 i 2/3 szklanki (ok. 330 g) cukru
- 5 jajek
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy
- 2 surowe żółtka
- 1 opakowanie (50 g) kandyzowanej skórki pomarańczowej
- Sos:
- 2 szklanki (500 ml) soku z pomarańczy
- 1/3 opakowania (ok. 150 g) mrożonych malin lub śliwek
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki (60 ml) płynnego miodu
- 1 garść orzechów włoskich do dekoracji
Szybki sernik z sekretnym składnikiem
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki