Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sernik na czekoladowym spodzie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (9 głosów)

Sernik na czekoladowym spodzie - składniki:
Sernik na czekoladowym spodzie - sposób przygotowania: Przygotuj formę do pieczenia (ok. 22 cm średnicy) - wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. Przygotuj ciasto czekoladowe na spód sernika. Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier puder i kakao oraz łyżkę proszku do pieczenia. Wymieszaj sypkie składniki. Masło i czekoladę (połamaną na kawałki) przełóż do rondla. Umieść go nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszaj składniki do momentu, aż się rozpuszczą. Kiedy masa będzie gładka i płynna, odłóż garnek na bok, aby trochę ostygła. Po ok. 2-3 minutach dodaj masę czekoladową do sypkich składników i dokładnie wymieszaj. Roztrzepane jajko dodaj do ciasta i starannie wymieszaj wszystkie składniki. Ciasto przełóż do formy. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut. Ser (twaróg, ser ricotta i mascarpone) zmiksuj mikserem na wolnych obrotach na gładką masę. Dodaj mąkę i cukier - dalej miksuj. Następnie wbijaj po jednym jajku (cały czas miksując na wolnych obrotach). Gotową masę wylej na upieczony czekoladowy spód. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 170 stopni i piecz przez 15 minut. Następnie obniż temperaturę do 120 stopni i piecz przez ok. 100-120 minut. Sernik powinien delikatnie urosnąć i bardzo lekko się zarumienić. Kiedy sernik ostygnie, odstaw go na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmij z formy (najprościej obkroić go nożem). Przygotuj polewę. Do rondla przełóż czekoladę i masło. Umieść rondel nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszaj składniki do momentu, aż się rozpuszczą i powstanie płynna masa. Stopniowo dolewaj śmietankę kremówkę (w przepisie podałam 80 ml, dolewaj jednak śmietankę po trochu, aż uzyskasz na tyle płynną konsystencję, że będzie nią można polać sernik - może się okazać, że będziesz potrzebować nieco więcej, niż 80 ml). Polej sernik czekoladową masą. Polewę delikatnie rozprowadź nożem. Sernik posyp pokruszonymi orzechami laskowymi. Odczekaj, aż masa ostygnie. Gotowe! Przepis pochodzi z bloga http://menunaweekend.blogspot.com/
Szybki sernik z sekretnym składnikiem

Informacje o Sernik na czekoladowym spodzie

  • Serniki jak marzenie

    Serniki jak marzenie

    , a następnie dolewamy niezbyt zimną śmietankę i dokładnie mieszamy). Sernik na czekoladowym spodzie Masa serowa : 500 g twarogu trzykrotnie mielonego 250 g sera ricotta 120 g sera mascarpone 3 łyżki mąki 200 g cukru 5 jajek Spód sernika : 100 g gorzkiej czekolady 125 g masła 20 g kakao