Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Banica

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Banica - składniki:
  • Ciasto:
  • 35-40 dag mąki
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 45 dag bryndzy (najlepiej owczej)
  • 25 dag sklarowanego masła
  • 3-4 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
Banica - sposób przygotowania: Mąkę przesiać do miski, dodać sól, łyżkę oleju, sok z cytryny i zagniatać, dolewając tyle przegotowanej letniej wody, by powstało dość twarde ciasto. Utoczyć z niego 2 grubawe wałki, posmarować je pozostałym olejem i na 30 min odstawić w ciepłe miejsce. Tymczasem bryndzę utrzeć z jajami, połową masła i powoli dolewanym mlekiem. Okrągłą formę do pieczenia nasmarować masłem. Oba wałki ciasta przekroić na pół. Pierwszą porcję ciasta rozwałkować na cieniutki prostokątny placek. Rozsmarować na nim 1/4 farszu i uważnie, by farsz nie wypłynął poza ciasto, zrolować, tworząc wałek. Ułożyć ten wałek spiralnie w formie, zaczynając od jej środka. Potem kolejno w ten sam sposób przygotować następne 3 wałki i każdy doklejać do poprzedniego i tak samo zwijać, tworząc spiralną banicę o coraz większej średnicy. Na końcu obficie posmarować ją stopionym letnim masłem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i upiec na jasnozłoty kolor. Ten strudel o bułgarskim rodowodzie świetnie smakuje na ciepło i zimno.

Informacje o Banica

  • Menu dnia z bułgarskimi przysmakami

    Menu dnia z bułgarskimi przysmakami

    ją dowolnym nadzieniem - zarówno słonym, np. kapustą z grzybami, podsmażonym mielonym mięsem, twarogiem z ziemniakami,szpinakiem, jak i słodkim: duszonymi jabłkami, dżemem, czekoladą lub słodkim twarogiem. Do banicy w wersji z mięsem pasuje klasyczna bułgarska sałatka szopska . Banica Ciasto: 35

  • Smaki i trunki Bułgarii - czego warto spróbować?

    Smaki i trunki Bułgarii - czego warto spróbować?

    kulinarne wakacje w Bułgarii. Przed wami kilka potraw, z których słynie kuchnia bułgarska: sałatka szopska, zupa tarator oraz banica. Smacznego! Sałatka szopska Fot. MARCIN URBAN Sałatka szopska, przyrządzana z ogórków

  • Wielki sekret taratora

    Wielki sekret taratora

    ciasta, kryjące delikatny słony ser, ułożyła na kształt ślimaka w natłuszczonym okrągłym naczyniu, posmarowała wierzch resztką serowo-jajecznego nadzienia i wstawiła do rozgrzanego piekarnika. Gdy banica pięknie się rumieniła, uwalniając poruszający wyobraźnię zapach, babcia