Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pasztet pieczony w kąpieli wodnej

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pasztet pieczony w kąpieli wodnej - składniki:
Pasztet pieczony w kąpieli wodnej - sposób przygotowania: Tuszkę umyć, osuszyć, pokroić na porcje, ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem liścia laurowego (najlepiej w szybkowarze), przestudzić i oddzielić mięso od kości. Podgardle i boczek pokroić w kostkę i wysmażyć w rondlu na małym ogniu. Dodać pokrojoną łopatkę, obsmażyć. Dołożyć posiekaną cebulę i czosnek, chwilkę smażyć, mieszając. Posypać solą, pieprzem i ziołami. Wlać wino i dusić, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby podlewać wywarem z królika. Na końcu dołożyć pokrojone mięso królika i rozdrobnioną kajzerkę. Wymieszać, odstawić na 5 min. Zawartość rondla wystudzić i 3 razy zemleć. Potem wymieszać z rozkłóconymi jajami, orzeszkami piniowymi lub pestkami dyni. Wlać winiak i starannie wyrobić, doprawić masę do smaku solą i pieprzem i przełożyć do natłuszczonych keksówek, starannie owinąć je folią aluminiową, wstawić do większej formy z wodą i piec 65?75 min w temperaturze 140°C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy pasztet w środku jest dobrze upieczony. Serwować z żurawiną lub borówką do mięs albo z ćwikłą i owocami z marynaty. Podać również jasne pieczywo.