Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Rogaliki z zatapianego ciasta
Rogaliki z zatapianego ciasta - składniki:
Rogaliki z zatapianego ciasta - sposób przygotowania:
Mąkę przesiać, posiekać z masłem, dodać drożdże wymieszane ze śmietanką, jajka rozkłócone z cukrem waniliowym i starannie wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć je w czystą ściereczkę i włożyć do sporego garnka do 3/4 wypełnionego wodą. Gdy ciasto wypłynie, wyjąć je z wody, odwinąć, rozwałkować na placek grubości 3- 4 mm. Wykrawać z niego kwadraty (wielkość według uznania). Na każdym rozsmarować trochę dżemu, zwinąć ciasto z nadzieniem po przekątnej, formując kształtne rogaliki. Maczać je w roztrzepanym białku, a potem zanurzać w cukrze i układać w odstępach na wyścielonej papierem do pieczenia blasze. Upiec na rumiano w 180°C.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki