Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Mazurek migdałowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Mazurek migdałowy - składniki:
Mazurek migdałowy - sposób przygotowania: Migdały sparzyć, obrać ze skórek, wysuszyć, zemleć. Żółtka przetrzeć przez sitko, utrzeć z cukrem, migdałami i mąką. Z białek ubić pianę, delikatnie wmieszać ją w ciasto. Rozsmarować masę cienką (5-7 mm) warstwą na wyścielonej papierem do pieczenia formie. Piec 20 min w 180°C. Mazurek przekroić na pół. Przełożyć podgrzanym dżemem

Informacje o Mazurek migdałowy

  • Jak wyglądał wielkanocny stół 500, 150 i 50 lat temu? Zapytaliśmy o to eksperta

    Jak wyglądał wielkanocny stół 500, 150 i 50 lat temu? Zapytaliśmy o to eksperta

    niewiele. Nie do końca. To jest ten okres, kiedy pojawiają się baby wielkanocne, mazurki (na przykład mazurki migdałowe) oraz serownik - pieczony deser przypominający sernik, ale z o wiele większą ilością żółtek oraz cykatami - karmelizowanymi skórkami z cytryn, pomarańczy i limonek, nasączonymi wódką

  • Mazurki doskonałe

    Mazurki doskonałe

    ceny ? źródło: Okazje.info Do przygotowania mazurka migdałowego możesz wykorzystać białka, które pozostaną z innych ciast, np. drożdżowego. Uważaj, aby za nie piec go zbyt długo, gdyż może wyjść za twardy. Składniki: 45 dag obranych migdałów 45 dag cukru 1/3 szklanki białek