Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Mazurek żurawinowy
Mazurek żurawinowy - składniki:
Mazurek żurawinowy - sposób przygotowania:
Mąkę posiekać z zimnym masłem, wymieszać z żółtkami utartymi z cukrem i cukrem waniliowym i szybko zagnieść ciasto. Owinąć je folią i schłodzić w lodówce. Następnie rozwałkować na cienki placek i lekko podpiec w gorącym (200°C) piekarniku. Tymczasem z białek z dodatkiem szczypty soli ubić sztywną pianę. Wmieszać w nią dodawane na przemian żółtka ubite z cukrem i mąkę. Na końcu wymieszać masę z żurawiną i przełożyć na upieczony kruchy blat. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec ok. 40 min. Upieczony mazurek udekorować według własnego gustu.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki