Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Cielęcina pieczona w winie i ziołach

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Cielęcina pieczona w winie i ziołach - składniki:
Cielęcina pieczona w winie i ziołach - sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć, uformować w płat, natrzeć solą, pieprzem, ziołami i papryką, ciasno zrolować, przykryć i na 3 godz. wstawić do lodówki. Włoszczyznę oczyścić, wypłukać, pokroić na kawałki. Zamarynowaną roladę obsmażyć na oleju, przełożyć do brytfanny. Na pozostałym na patelni tłuszczu obsmażyć pokrojoną na plastry cebulę i włoszczyznę, przełożyć do naczynia z mięsem. Zalać wrzącym bulionem, winem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C, piec 60-70 min, często polewając sosem z dna brytfanny. Upieczone mięso wystudzić, schłodzić w lodówce. Pokroić na plastry, ułożyć na półmisku, udekorować galaretką z dna brytfanny i owocami. Pieczeń można też jeść na gorąco.