Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pikantny boczek pieczony

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (7 głosów)

Pikantny boczek pieczony - składniki:
Pikantny boczek pieczony - sposób przygotowania: Boczek umyć, osuszyć, natrzeć zwilżaną octem dłonią, owinąć folią i włożyć do lodówki. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki marynaty, wszystko starannie wymieszać. Natrzeć boczek marynatą, owinąć folią i na dobę włożyć do lodówki. Potem odwinąć go z folii, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, podlać sokiem jabłkowym i odrobiną wody. Piec ok. 120 min w temp. 150°C, kilka razy go przekręcając i polewając sosem z dna naczynia. Pod koniec pieczenia zrumienić boczek w temp. 190°C.