Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Najprostsze makaroniki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Najprostsze makaroniki - składniki:
  • 30 dag migdałów
  • 20 dag cukru pudru
  • 4 białka
  • ewentualnie 50 cieniutkich okrągłych wafelków o średnicy 3 cm
  • gotowa polewa czekoladowa lub kawowa
Najprostsze makaroniki - sposób przygotowania: Migdały wyłożyć na sitko i przelać wrzącą wodą. Następnie obrać ze skórek i osuszyć. 25 sztuk obranych migdałów przekroić na połówki, a pozostałe zemleć. W misce ubić z białek pianę. Następnie ustawić miskę na garnku z delikatnie gotującą się wodą (dno miski nie może stykać się z powierzchnią wody), powoli (po łyżeczce) wsypywać do piany cukier, i ubijać, aż masa zgęstnieje. Wtedy zdjąć miskę z garnka i nadal ubijać, aż masa wystygnie. Potem wymieszać ją ze zmielonymi migdałami. Gładką masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać wprost na blachę wyłożoną natłuszczoną folią aluminiową lub pergaminem albo na okrągłe wafelki o średnicy ok. 3 cm. Na środek każdego ciasteczka lekko wcisnąć połówkę migdała. Wsunąć blachę z makaronikami do piekarnika nagrzanego do 150°C i piec je ok. 20-30 min. Upieczone udekorować polewą kawową lub czekoladową przyrządzoną według przepisu na opakowaniu.