Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Roladki z pstrąga po florencku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Roladki z pstrąga po florencku - składniki:
Roladki z pstrąga po florencku - sposób przygotowania: Filety umyć, osuszyć, od wewnętrznej strony skropić sokiem z cytryny, a z zewnętrz oprószyć solą i skórką otartą z cytryny. Przykryć i na 15 min wstawić do lodówki. Do rozgrzanego rondla z grubym dnem wlać 2 łyżki wody, włożyć połamany szpinak i powoli podgrzewać, aż się rozmrozi i lekko odparuje. Doprawić go do smaku cukrem, pieprzem, solą, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wlać śmietanę wymieszaną z mąką i, mieszając, podgrzewać, aż szpinak zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Mały żaroodporny półmisek wysmarować masłem. Filet luźno zrolować, każdą roladkę spiąć wykałaczką i ustawić w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Przykryć masą szpinakową. Na wierzch wbić przepiórcze jajeczka, posypać danie parmezanem i zapiekać 20- 25 min w piekarniku nagrzanym do 200- 220°C.