Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Wołowina w sosie chrzanowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (6 głosów)

Wołowina w sosie chrzanowym - składniki:
Wołowina w sosie chrzanowym - sposób przygotowania: Do dość dużego wysokiego garnka wlej litr wody. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, goździki i czosnek. Przykryj garnek i postaw na ogniu, niech woda się zagotuje. Tymczasem umyj mięso i, gdy woda zawrze, włóż je do garnka. Zdecydowanie zmniejsz ogień, bo wołowina musi się gotować powoli, co najmniej półtorej godziny. Marchewkę, pietruszkę, kalarepkę i seler obierz, a potem opłucz. Z cebulek usuń łupiny. Kapustę włoską wypłucz pod strumieniem bieżącej wody, ale staraj się nie poodrywać liści trzymających się kawałka głąba (ewentualnie możesz je owiązać białą bawełnianą nitką, by zabezpieczyć przed rozpadnięciem się w czasie gotowania). Pietruszkę i większe marchewki przekrój wzdłuż na połówki, a mniejsze zostaw w całości i wrzuć do garnka z już prawie miękkim mięsem. Dodaj cebulki, pokrojone na ćwiartki seler i kalarepkę, dorzuć włoską kapustę. Posól i gotuj jeszcze ok. 30 minut na malutkim ogniu. Będziesz mogła zdjąć garnek z ognia, gdy mięso i warzywa będą miękkie, ale nie dopuść, by się rozgotowały! Wtedy wyjmij mięso z garnka, bacząc, by się przy tym nie rozpadło na kawałki i przełóż na półmisek. A gdy wystygnie, przykryj je i wstaw do lodówki. Mocno schłodzone łatwiej będziesz mogła pokroić na plastry. Warzywa pozostaw w rosole, bo będą podane razem z mięsem, dobrze więc byłoby, żeby nie stygły. Odlej jeszcze 200 ml rosołu do kubeczka - niech stygnie, bo zimny zaraz będzie ci potrzebny do sosu. Do sosu chrzanowego możesz użyć już startego gotowego chrzanu. Ale jeśli się nie spieszysz, możesz sama obrać i utrzeć świeży, będzie miał intensywniejszy smak niż ten ze słoika. Do sosu nie będziesz go potrzebowała dużo, powiedzmy ok. 6- 8 dag. Przyjmuję, że już utarty chrzan czeka w miseczce na swoją kolej. Teraz rozgrzej na patelni masło i, energicznie mieszając rózgą, wsyp na patelnię mąkę. Smaż razem chwilę, mieszając, po czym, nie przerywając mieszania, powoli wlewaj zimny (to ważne!) bulion z kubeczka, a następnie śmietanę. Dodaj też starty chrzan i, cały czas mieszając, podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Teraz jeszcze dopraw go do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem, i spróbuj troszeczkę. Jeśli uznasz, że sos jest zbyt łagodny, dołóż jeszcze trochę chrzanu i, mieszając, ponownie zagotuj. Niektórzy przyprawiają sos chrzanowy niewielką ilością (mniej więcej łyżką) musztardy, ale to już sama musisz zdecydować, czy to ci odpowiada. Zdejmij doprawiony sos z ognia i, jeśli chcesz, by był bardziej aksamitny i "bogatszy", starannie wymieszaj go z jednym lub nawet dwoma wcześniej rozkłóconymi żółtkami. Teraz pokrój wystudzone mięso na plastry, ułóż je w żaroodpornym naczyniu, zalej przygotowanym sosem i 10- 15 min podgrzewaj w gorącym (ok. 200°C) piekarniku. Możesz też podgrzać mięso w niewielkiej ilości rosołu, a potem polać je gorącym sosem. Do mięsa z sosem chrzanowym najlepiej pasują ziemniaki ugotowane w rosole lub w posolonej wodzie, no i warzywa z rosołu, o których już wcześniej pisałam.
Zrazy zawijane, czyli pakunek ze spodziewajką