Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Babeczki na gorąco

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Babeczki na gorąco - składniki:
  • Opakowanie mrożonego ciasta francuskiego w płatach
  • 25 dag świeżo startego żółtego sera (gouda/warmiński/morski)
  • 25 dag boczku pokrojonego w drobną kostkę
  • biała część grubego pora
  • 4/5 szklanki kremówki
  • 3 jaja
  • ostra papryka
  • sól
Babeczki na gorąco - sposób przygotowania: Pory umyć, osuszyć, pokroić w cieniutkie ćwierćplasterki. Boczek zrumienić na rozgrzanej patelni, odsączyć z tłuszczu i przełożyć na talerzyk. Na pozostałym na patelni tłuszczu zeszklić pory, doprawić solą, a gdy wystygną, wymieszać z żółtym serem, kremówką, lekko ubi- tymi jajami i skwarkami boczku, przyprawić do smaku papryką i ewentualnie jeszcze solą. Z lekko rozmrożonego ciasta francuskiego wyciąć krążki takiej wielkości, by można było wyścielić nimi dno i boki foremek (najlepiej troszkę większych, jak do muffinek). Miseczki ciasta napełnić (po brzegi) farszem, po czym piec w piekarniku nagrzanym do 190°C, aż ładnie się zrumienią.