Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ravioli ze szpinakiem i ricottą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ravioli ze szpinakiem i ricottą - składniki:
Ravioli ze szpinakiem i ricottą - sposób przygotowania: Szpinak przebrać, odciąć ogonki. Listki umyć, zblanszować, odcedzić, wystudzić i posiekać. Następnie kolejno wymieszać z roztartą widelcem ricottą, parmezanem i jajami. Doprawić do smaku gałką muszkatołową i solą. Z mąki, jajek i soli zagnieść ciasto, cienko je rozwałkować na prostokątny placek. Na środku połowy placka (równolegle do dłuższego brzegu) rozłożyć (w odstępach) porcje farszu wielkości orzecha włoskiego. Przykryć je wolną połową ciasta i tak dociskać palcami linie między kulkami nadzienia, by warstwy ciasta w tym miejscu się skleiły. Nożem lub radełkiem odkrawać po tych liniach kwadratowe pierożki. Wrzucać ravioli do posolonego wrzątku, gotować 2 min od wypłynięcia. Odcedzone polać śmietanką, posypać parmezanem i od razu podawać.