Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Łatwe drożdżowe z migdałami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Łatwe drożdżowe z migdałami - składniki:
Łatwe drożdżowe z migdałami - sposób przygotowania: Drożdże rozprowadzić ciepłym mlekiem z łyżeczką cukru, odstawić, by wyrosły. Połowę masła stopić. Mąkę przesiać, dodać zmielone migdały, cukier i cukier waniliowy, aromat, jajo i żółtko. Wymieszać te składniki z wyrośniętym rozczynem, a następnie starannie zagnieść ciasto, stopniowo dolewając stopione letnie masło. Lśniące gładkie ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, by wyrosło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozłożyć je równomierną, dość cienką (1,5-centymetrową) warstwą w wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formie do pieczenia. Na wierzchu rozłożyć pozostałe pokrojone w cienkie wiórki masło i posypać ciasto płatkami migdałowymi. Upieczone i przestudzone polać lukrem utartym z podanych składników.