Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Łatwe drożdżowe z migdałami
Łatwe drożdżowe z migdałami - składniki:
Łatwe drożdżowe z migdałami - sposób przygotowania:
Drożdże rozprowadzić ciepłym mlekiem z łyżeczką cukru, odstawić, by wyrosły. Połowę masła stopić. Mąkę przesiać, dodać zmielone migdały, cukier i cukier waniliowy, aromat, jajo i żółtko. Wymieszać te składniki z wyrośniętym rozczynem, a następnie starannie zagnieść ciasto, stopniowo dolewając stopione letnie masło. Lśniące gładkie ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, by wyrosło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozłożyć je równomierną, dość cienką (1,5-centymetrową) warstwą w wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formie do pieczenia. Na wierzchu rozłożyć pozostałe pokrojone w cienkie wiórki masło i posypać ciasto płatkami migdałowymi. Upieczone i przestudzone polać lukrem utartym z podanych składników.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki