Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Gęś faszerowana szałwią i cebulą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Gęś faszerowana szałwią i cebulą - składniki:
Gęś faszerowana szałwią i cebulą - sposób przygotowania: Cebule obrać, posiekać, gotować ok. 10 min w lekko posolonej wodzie, po czym odcedzić. Bułkę tartą wymieszać z szałwią i gałką muszkatołową. Następnie, cały czas mieszając, powoli wlewać, bulion. Do gęstawego farszu dodać odcedzoną cebulę, wymieszać wszystko, doprawić do smaku solą i pieprzem kajeńskim. Umytą i osuszoną także od wewnątrz gęś napełnić przygotowanym farszem. Otwory zaszyć bawełnianą białą nicią. Skórę na udach i piersi ptaka ponacinać poprzecznie. Posmarować gęś musztardą utartą z miękkim masłem i przyprawioną solą oraz pieprzem kajeńskim. Ułożyć w brytfannie i piec nawet do 3 godz. w temperaturze 180°C. Co jakiś czas zlewać z brytfanny wytapiający się z gęsi tłuszcz. Jeśli skóra zbytnio się zrumieni, przykryć gęś folią aluminiową. Na 10 min przed końcem pieczenia polać gęś porto (dopiekać bez przykrycia).