Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Gęś faszerowana szałwią i cebulą
Gęś faszerowana szałwią i cebulą - składniki:
Gęś faszerowana szałwią i cebulą - sposób przygotowania:
Cebule obrać, posiekać, gotować ok. 10 min w lekko posolonej wodzie, po czym odcedzić. Bułkę tartą wymieszać z szałwią i gałką muszkatołową. Następnie, cały czas mieszając, powoli wlewać, bulion. Do gęstawego farszu dodać odcedzoną cebulę, wymieszać wszystko, doprawić do smaku solą i pieprzem kajeńskim. Umytą i osuszoną także od wewnątrz gęś napełnić przygotowanym farszem. Otwory zaszyć bawełnianą białą nicią. Skórę na udach i piersi ptaka ponacinać poprzecznie. Posmarować gęś musztardą utartą z miękkim masłem i przyprawioną solą oraz pieprzem kajeńskim. Ułożyć w brytfannie i piec nawet do 3 godz. w temperaturze 180°C. Co jakiś czas zlewać z brytfanny wytapiający się z gęsi tłuszcz. Jeśli skóra zbytnio się zrumieni, przykryć gęś folią aluminiową. Na 10 min przed końcem pieczenia polać gęś porto (dopiekać bez przykrycia).
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki