Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Imbirowe zabaione

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Imbirowe zabaione - składniki:
  • 2 szklanki świeżej kremówki
  • 6 jaj
  • 20- 25 dag cukru
  • około 125 ml wina Marsala
  • 60 ml mocnego naparu kawy arabiki
  • 1/3 tabliczki (ok. 30 g) gorzkiej pokruszonej lub grubo startej czekolady
  • łyżeczka drobno startego imbiru
Imbirowe zabaione - sposób przygotowania: Kremówkę ubić, schłodzić. Ubić żółtka z cukrem, winem i kawą. Ustawić na garnku z wolno gotującą się wodą i ubijać, aż masa zgęstnieje. Z białek ubić sztywną pianę i wmieszać w nią wystudzoną masę żółtkową. Dodawać porcjami kremówkę i starty imbir, delikatnie mieszając. Nałożyć deser do formy i zamrażać kilka godzin. Podawać go w pucharkach, posypany czekoladą.

Informacje o Imbirowe zabaione

  • Menu na jesienne popołudnie

    Menu na jesienne popołudnie

    Aromatyczna zupa chrzanowa z dodatkiem wędzonego boczku i białego wina. 4-5 szklanek wywaru z warzyw porcja włoszczyzny bez marchewki łyżka sklarowanego masła 150 ml białego wytrawnego wina 2-3 łyżki startego chrzanu ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny żółtko pieprz sól 125 ml śmietany kremó

  • Egzotyczne przyprawy i dodatki do dań. Jak ich używać?

    Egzotyczne przyprawy i dodatki do dań. Jak ich używać?

    ). Przecedzamy sok, wlewamy do butelek i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. źródło: bistromama.pl fot. Bistro mama Imbirowe zabaione 2 szklanki świeżej kremówki 6 jaj 20- 25 dag cukru około 125 ml wina Marsala 60 ml mocnego naparu kawy arabiki 1/3 tabliczki (ok. 30 g) gorzkiej pokruszonej lub