Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pączki luksusowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pączki luksusowe - składniki:
Pączki luksusowe - sposób przygotowania: Migdały (bez skórek) zemleć i utrzeć wraz z pozostałymi składnikami nadzienia. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, 3/4 szklanki śmietanki i 3 łyżkami mąki, odstawić w ciepłe miejsce. Żółtka i jaja ubić nad parą z cukrem i miąższem wanilii. Do mąki dodać rozczyn, jaja i resztę śmietany. Wyrobić ciasto. Na końcu wgnieść w nie masło oraz rum i odstawić, by wyrosło. Potem je rozwałkować. Wykrawać z ciasta nieduże krążki, parami przekładać je nadzieniem i zlepiać, formując pączki. Gdy będą rosły, z cukru i wody ugotować syrop ?do nitki?. Ucierać go, aż zbieleje. Dodać sok z cytryny, rum, posiekaną skórką pomarańczową i tyle ciepłej wody, by polewa miała gęstość śmietany. Wyrośnięte pączki porcjami smażyć w rozgrzanym smalcu. Gorące polukrować.
Pączki, pączuszki, pączunie - okazuj im czułość nie tylko w Tłusty Czwartek!

Informacje o Pączki luksusowe