Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ryba ze szpinakiem pod beszamelem
Ryba ze szpinakiem pod beszamelem - składniki:
Ryba ze szpinakiem pod beszamelem - sposób przygotowania:
Jeśli kupiłaś mrożoną rybę, najpierw musisz ją lekko rozmrozić, by nieco zmiękła. Gdy troszkę zmięknie, opłucz ją pod bieżącą zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem, a potem pokrój na 4-6 kawałków, skrop je sokiem i oprósz odrobiną skórki startej z wyszorowanej cytryny. Odstaw na 15 min. Potem każdą porcję ponownie osusz, oprósz gotową mieszanką przyprawową do ryb i ewentualnie jeszcze leciutko posyp solą. Teraz na patelni rozgrzej olej, ale nie tak mocno jak do smażenia mięsa. Ustaw średni płomień pod patelnią i obsmaż kawałki ryby po 2-2,5 min z każdej strony. Nie trzymaj ich na ogniu dłużej, bo nie chodzi o to, by się zrumieniły, ale o to, by odparowały i przesiąknęły przyprawami. Nasmaruj żaroodporne naczynie masłem i ułóż w nim rybę. Zanim przejdziesz do następnych czynności, włącz jeszcze piekarnik, ustawiając termostat na 180°C.
Wrzuć do rondelka masło i podgrzewaj na średnim ogniu. Gdy masło zacznie się pienić, mieszając, powoli wsypuj do niego mąkę. Gdy składniki się połączą, zdejmij rondelek z ognia i po troszku wlewaj zimne mleko, energicznie mieszając powstającą papkę i rozbijając grudki. Najpierw wlewaj po kilka łyżeczek, potem możesz stopniowo zwiększać porcje dolewanego mleka. Postaw sos na średnim ogniu, wrzuć listek laurowy i podgrzewaj, mieszając łyżką. Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień i, mieszając, gotuj, aż uzyska konsystencję śmietany (ok. 5 min). Bacz przy tym, by go nie przypalić! Zdejmij rondelek z kuchenki, usuń liść laurowy, dopraw sos solą, pieprzem i szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej.
Do ryby pasuje beszamel z dodatkiem sera z niebieską pleśnią i szpinaku. Umyj, osusz i posiekaj liście szpinaku. Połowę rozsyp na rybie. Zetrzyj ser pleśniowy i wymieszaj go z gorącym sosem. Teraz polej nim ułożoną w formie do pieczenia rybę i szpinak. Na wierzchu rozsyp pozostały szpinak. Wstaw danie na 20-30 min do rozgrzanego piekarnika. Gdy sos nabierze konsystencji budyniu, możesz uznać, że potrawa jest gotowa. I jeszcze jedno: sos nie powinien się przypiec, ale nie przejmuj się, jeśli leciutko się zrumieni przy ściankach naczynia. Jeśli uznasz, że danie się zapiekło, wyjmij je z piekarnika i postaw na stół.
- 60 dag filetów z białej ryby morskiej świeżej lub mrożonej (np.: atlantyckiej pangi
- soli
- mintaja
- dorsza
- grenadiera
- halibuta)
- sok z 1/2 cytryny
- skórka otarta z cytryny
- łyżka przyprawy do ryb
- 1/4 szklanki oleju do smażenia
- 1.5 łyżki masła (najlepiej sklarowanego)
- sól
- Sos:
- 2 łyżki masła
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 1.5 szklanki mleka
- liść laurowy
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- 1/4 szklanki kremówki
- 1-2 łyżki startego sera (parmezanu lub niebieskiego pleśniowego)
- 1/4 łyżeczki białego pieprzu
- sól
- 2-3 garście liści młodego szpinaku
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem, ricottą i łososiem
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki