Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kaczka z miodem i lawendą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Kaczka z miodem i lawendą - składniki:
Kaczka z miodem i lawendą - sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Piersi z kaczki myjemy, osuszamy na ręczniku kuchennym. Skórkę nacinamy w kratkę. Czosnek i cebulkę obieramy, kroimy w plasterki. Zioła starannie myjemy, osuszamy. Piersi wkładamy na rozgrzany tłuszcz skórką do dołu i podsmażamy na silnym ogniu przez 3 minuty, po czym ogień zmniejszamy, przekręcamy kawałki kaczki skórką do góry. Dodajemy czosnek, cebulkę i razem chwilę dusimy. Posypujemy solą i pieprzem. Wykładamy okrągłe naczynie folią aluminiową. Układamy na niej czosnek, cebulkę, zioła i oliwki. Na tym - kawałki piersi z kaczki. Owijamy delikatnie folią, robiąc z niej kształt miseczki i wlewamy do środka sos powstały podczas pieczenia mięsa. Zawijamy folię u góry, tak żeby mięso było całkowicie ukryte. Podpiekamy w piekarniku przez około 10 minut. Po tym czasie smarujemy kawałki kaczki miodem i podpiekamy kolejne 5 minut. Podajemy kaczkę z sosem.