Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Mus z białej czekolady z czarnym bzem

Autor
A A A
  • Mus z białej czekolady z czarnym bzem

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Mus z białej czekolady z czarnym bzem - składniki:
Mus z białej czekolady z czarnym bzem - sposób przygotowania: Przepis na 4 osoby Czas przygotowania: ok. 60 min + 3 godz. chłodzenia Przygotuj biszkopt: marcepan, pastę pistacjową oraz cukier puder dokładnie zmiksuj z dwoma żółtkami i jednym całym jajkiem, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Pozostałe dwa białka ubij z cukrem na sztywno i dodaj do masy marcepanowo-pistacjowej. Na koniec dodaj mąkę pszenną i mąkę migdałową. Całość delikatnie wymieszaj i rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz, aż biszkopt zbrązowieje. Gdy przestygnie, wytnij z ciasta krążki o wielkości spodu foremek, w których podasz mus. Przygotuj mus: czekoladę posiekaj na drobne kawałki, przełóż do miski i zalej 60 ml gorącej śmietany (pozostałą schłódź, będzie ci potrzebna za chwilę). Mieszaj, aż składniki się połączą. Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje, odlej nadmiar wody i rozpuść żelatynę w mikrofali, dodaj do czekolady i wymieszanej ze śmietaną. Pozostałą śmietanę (300 ml) ubij na sztywno, na końcu dodając ekstrakt z owoców czarnego bzu. Ubitą śmietanę delikatnie połącz z masą z białej czekolady. Boki foremek, w których będziesz schładzać mus, natłuść olejem i posyp cukrem pudrem. Następnie wyłóż je krążkami wyciętymi z upieczonego biszkoptu pistacjowego (po jednym na foremkę), napełnij przygotowaną masą i wstaw na 3 godziny do lodówki, aż mus się zetnie. Przygotuj glasaż: żelatynę namocz w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje, odlej nadmiar wody. Wszystkie pozostałe składniki przełóż do rondelka i podgrzej do 80 st. C, cały czas mieszając. Następnie żelatynę i całość dokładnie wymieszaj. Płyn przecedź przez drobne sito, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Schłodzony mus wyjmij z formy, oblej glasażem i udekoruj wg uznania, np. posiekanymi pistacjami.