Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Mus z białej czekolady z czarnym bzem
Mus z białej czekolady z czarnym bzem - składniki:
Mus z białej czekolady z czarnym bzem - sposób przygotowania:
Przepis na 4 osoby
Czas przygotowania: ok. 60 min + 3 godz. chłodzenia
Przygotuj biszkopt: marcepan, pastę pistacjową oraz cukier puder dokładnie zmiksuj z dwoma żółtkami i jednym całym jajkiem, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
Pozostałe dwa białka ubij z cukrem na sztywno i dodaj do masy marcepanowo-pistacjowej. Na koniec dodaj mąkę pszenną i mąkę migdałową. Całość delikatnie wymieszaj i rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz, aż biszkopt zbrązowieje. Gdy przestygnie, wytnij z ciasta krążki o wielkości spodu foremek, w których podasz mus.
Przygotuj mus: czekoladę posiekaj na drobne kawałki, przełóż do miski i zalej 60 ml gorącej śmietany (pozostałą schłódź, będzie ci potrzebna za chwilę). Mieszaj, aż składniki się połączą. Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje, odlej nadmiar wody i rozpuść żelatynę w mikrofali, dodaj do czekolady i wymieszanej ze śmietaną.
Pozostałą śmietanę (300 ml) ubij na sztywno, na końcu dodając ekstrakt z owoców czarnego bzu. Ubitą śmietanę delikatnie połącz z masą z białej czekolady.
Boki foremek, w których będziesz schładzać mus, natłuść olejem i posyp cukrem pudrem. Następnie wyłóż je krążkami wyciętymi z upieczonego biszkoptu pistacjowego (po jednym na foremkę), napełnij przygotowaną masą i wstaw na 3 godziny do lodówki, aż mus się zetnie.
Przygotuj glasaż: żelatynę namocz w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje, odlej nadmiar wody. Wszystkie pozostałe składniki przełóż do rondelka i podgrzej do 80 st. C, cały czas mieszając. Następnie żelatynę i całość dokładnie wymieszaj. Płyn przecedź przez drobne sito, aby pozbyć się ewentualnych grudek.
Schłodzony mus wyjmij z formy, oblej glasażem i udekoruj wg uznania, np. posiekanymi pistacjami.
- biszkopt
- 60 g marcepanu
- 20 g pasty pistacjowej
- 50 g cukru pudru
- 3 duże jajka
- 30 g cukru
- 40 g mąki z migdałów
- 15 g mąki pszennej
- mus:
- 120 g białej czekolady
- 360 (300 + 60) ml śmietany 30 proc.
- 2 listki (ok. 3 g) żelatyny
- 1 łyżeczka ekstraktu z czarnego bzu
- glasaż czekoladowy:
- 200 g cukru
- 80 ml wody
- 130 ml śmietany 30 proc.
- 5 łyżek kakao
- 2 łyżki miodu
- 3 listki (ok 4 i 1/2 g) żelatyny
- olej do natłuszczenia foremek
- cukier puder do wysypania foremek
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki