Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Serowa grzanka z patelni

Autor
A A A
  • Serowa grzanka z patelni

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Serowa grzanka z patelni - składniki:
  • 4 duże kromki wiejskiego chleba na zakwasie
  • 4 plastry szynki dojrzewającej (typu prosciutto crudo lub innej)
  • 8 dużych listków bazylii
  • 8 plastrów sera mozzarella
  • 1 duży dojrzały pomidor
  • masło
Serowa grzanka z patelni - sposób przygotowania: Posmaruj masłem 2 plastry chleba, a następnie połóż je na desce kuchennej posmarowaną stroną do dołu. Na każdej kromce połóż po 2 plasterki szynki, 4 liście bazylii i 4 plasterki mozzarelli, a następnie przykryj pozostałymi dwoma plastrami chleba i posmaruj je z wierzchu masłem. Delikatnie rozgrzej teflonową patelnię i połóż na niej przygotowane kromki. Smaż na małym ogniu, aż kromki będą rumiane. Następnie przełóż je na drugą stronę, a patelnię przykryj pokrywką i zmniejsz ogień. Po kilku minutach grzanki będą gotowe. Ostrożnie zdejmij je z patelni, podnieś górną kromkę chleba i do środka włóż po 2 plasterki pomidora. Grzanki przekrój na pół i podawaj.

Informacje o Serowa grzanka z patelni

  • Grzanki, tosty i zapiekanki - nie tylko z serem

    Grzanki, tosty i zapiekanki - nie tylko z serem

    Nie masz tostera? To nie problem! Pyszne serowe grzanki przygotujesz także na patelni (najlepiej teflonowej). Zamiast szynki dojrzewającej możesz wykorzystać dowolną inną ulubioną wędlinę, np. zwykłą szynkę lub salami. Serowa grzanka z patelni 4 duże kromki wiejskiego chleba na zakwasie 4