Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kubeczki z ciasta filo z boczkiem i parmezanem

Autor
A A A
  • Kubeczki z ciasta filo z boczkiem i parmezanem

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Kubeczki z ciasta filo z boczkiem i parmezanem - składniki:
  • 70 g wędzonego boczku (może być w plasterkach)
  • 4 dymki (białe i zielone części)
  • 4 duże jajka
  • 25 g tartego sera typu parmezan
  • 50 g roztopionego masła
  • 6 płatów ciasta filo
Kubeczki z ciasta filo z boczkiem i parmezanem - sposób przygotowania: przepis na 12 sztuk Ciasto filo pokrój na kwadraty o boku 8 cm (potrzebujesz 48 kwadratów). Uwaga! Po pokrojeniu przykryj ciasto czystą ściereczką kuchenną - w przeciwnym razie straci plastyczność, wysuszy się i zacznie się kruszyć. Boczek pokrój w kostkę i smaż na suchej patelni, aż wytopi się tłuszcz. Dodaj posiekaną dymkę i smaż dalej, aż zmięknie. Zdejmij z ognia i ostudź. W dużej misce ubij jajka, dodaj starty parmezan i przestudzoną dymkę z boczkiem. Foremkę do 12 muffinek natłuść masłem. Wycięte kwadraty ciasta filo pędzelkiem posmaruj roztopionym masłem i układaj po 4 jeden na drugim, aby przypominały kształtem gwiazdki. Przełóż do formy tak, aby z ciasta powstały kubeczki. Nakładaj w nie porcję masy jajecznej. Tak przygotowaną formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz 15-20 minut, aż masa się zetnie, a ciasto będzie złociste. Podawaj na ciepło albo w temperaturze pokojowej.

Informacje o Kubeczki z ciasta filo z boczkiem i parmezanem

  • Inspiracje: Pierwsza Komunia Święta

    Inspiracje: Pierwsza Komunia Święta

    Przygotowania do uroczystości warto rozpocząć dużo wcześniej. Wykwintne przekąski, które uświetnią eleganckie menu mogą być przyrządzone z wyprzedzeniem. Zachowają świeżość i pozwolą zająć się daniami, które lepiej podać od razu po przyrządzeniu. Dobrym pomysłem będzie wykorzystanie gotowych i