Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Makaron rigatoni z sosem pomidorowym i boczkiem

Autor
A A A
  • Makaron rigatoni z sosem pomidorowym i boczkiem

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Makaron rigatoni z sosem pomidorowym i boczkiem - składniki:
Makaron rigatoni z sosem pomidorowym i boczkiem - sposób przygotowania: Włochy. Zetrzyj ser na tarce. Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Boczek pokrój w paski i usmaż na chrupko na suchej patelni tak, aby wytopił się tłuszcz. Do boczku dodaj pomidory i duś, aż pomidory zmiękną. Dodaj pesto, śmietanę, dopraw solą i pieprzem, ewentualnie odrobiną cukru, jeśli pomidory były kwaśne. Wymieszaj i duś przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu, odcedź. Przełóż na patelnię z gorącym sosem i wymieszaj Porcje makaronu podawaj posypane serem.