Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Karp marynowany w czerwonym winie

Autor
A A A
  • Karp marynowany w czerwonym winie

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Karp marynowany w czerwonym winie - składniki:
  • 500 g fileta z karpia
  • 1/2 szklanki (125 ml) oleju
  • marynata:
  • 2 szklanki (500 ml) wytrawnego czerwonego wina
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki (60 ml) czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 1 czerwona cebula
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka pieprzu zielonego w zalewie
  • 1/2 szklanki (125 ml) oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki miodu
  • sól
  • pieprz
  • 2 białe cebule
Karp marynowany w czerwonym winie - sposób przygotowania: Filety z karpia oczyść z ewentualnych ości i skóry, włóż do lodówki na 30 minut, a następnie pokrój w poprzek w cienkie płatki. Przygotuj marynatę: połącz ze sobą wszystkie składniki i dodaj pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Rybę przełóż do marynaty i odstaw na 5 godzin. Po tym czasie rybę odcedź i przełóż ze wszystkimi składnikami do naczynia z olejem. Rada: rybę w oleju możesz przechowywać do 5 dni.