Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Barszcz czerwony ze śliwkami i czerwonym winem
Barszcz czerwony ze śliwkami i czerwonym winem - składniki:
Barszcz czerwony ze śliwkami i czerwonym winem - sposób przygotowania:
Warzywa (bez buraków) oraz jabłka obierz, umyj i pokrój w duże kawałki. Przełóż je do garnka razem z kawałkami boczku, śliwkami, grzybami, obranym czosnkiem, listkami laurowymi oraz ziarnami ziela angielskiego i pieprzu. Zalej wodą i gotuj na małym ogniu 1-1,5 godz. Dodaj wino i sok cytryny.
Buraki obierz, pokrój w 0,5-cm plastry i przełóż do wolno gotującego się wywaru. Barszcz gotuj na małym ogniu jeszcze 6-7 min, przykryj i odstawić na 5 godz.
Następnie przecedź, doprawić solą, pieprzem, miodem i majerankiem.
Podawaj z uszkami lub pierożkami z sandacza.
- 1 kg buraków
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1/2 małego korzenia selera
- 100 g wędzonego boczku
- 2 jabłka
- 100 g suszonych śliwek
- 1 szklanka (250 ml) wytrawnego czerwonego wina
- 60 g suszonych grzybów
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 łyżek soku z cytryny
- 2 listki laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- majeranek
- sól
- 2-3 łyżki miodu
- 2 l wody
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki