Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Grzyby duszone w śmietanie

Autor
A A A
  • Grzyby duszone w śmietanie

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (5 głosów)

Grzyby duszone w śmietanie - składniki:
Grzyby duszone w śmietanie - sposób przygotowania: Przepis dla 4 osób Grzyby oczyść, umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w bardzo grubą kostkę. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle razem z drobno pokrojonym czosnkiem. Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodaj grzyby, zamieszaj i po chwili dolej wiśniówkę. Smaż 1-2 minuty, po czym wlej śmietanę i duś na wolnym ogniu przez kolejne 2-3 minuty. Pod koniec duszenia wrzuć listki świeżego tymianku lub majeranku oraz dopraw solą i pieprzem. Podawaj z pieczywem lub plackami ziemniaczanymi.

Informacje o Grzyby duszone w śmietanie

  • Dziś na obiad placki ziemniaczane z grzybami

    Dziś na obiad placki ziemniaczane z grzybami

    Im prościej, tym lepiej. Świeże leśne grzyby duś na oliwie z odrobiną czosnku i natką pietruszki albo przygotuj według tego przepisu. Grzyby duszone w śmietanie ok. 1 i 1/2 kg świeżych grzybów (borowiki lub kurki) 70 g masła 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 200 ml śmietany 18 proc. 70 ml