Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Makaron tagliatelle z grzybami leśnymi

Autor
A A A
  • Makaron tagliatelle z grzybami leśnymi

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Makaron tagliatelle z grzybami leśnymi - składniki:
  • 300 g makaronu tagliatelle (wstążki)
  • 600 g świeżych grzybów leśnych (borowiki lub kurki albo podgrzybki)
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżki wytrawnego białego wina
  • 1 mała cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 200 g pomidorków truskawkowych lub cherry
  • 2 łyżki startego parmezanu
Makaron tagliatelle z grzybami leśnymi - sposób przygotowania: Przepis dla 4 osób Grzyby oczyść, umyj i pokrój na bardzo grube kawałki. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na całej oliwie. Następnie dodaj grzyby i duś 3-4 minuty. W trakcie duszenia wlej wino i duś kolejne 3-4 minuty. Na koniec dodaj pokrojoną natkę pietruszki oraz pomidorki pokrojone na połówki. Całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedź. Do grzybów z pomidorami dodaj ciepły makaron, przełóż na talerze, a na koniec posyp startym parmezanem.