Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pasztet z ryb morskich

Autor
A A A
  • Pasztet z ryb morskich

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Pasztet z ryb morskich - składniki:
Pasztet z ryb morskich - sposób przygotowania: Włoszczyznę obierz, umyj i pokrój na małe kawałki. Cebule obierz i pokrój w plastry. Boczek umyj, osusz, pokrój w kostkę i przysmaż na suchej patelni na złoty kolor. Filety umyj, usuń skórę, przełóż do szerokiego garnka, obłóż włoszczyzną i cebulą. Zalej winem i taką ilością wrzątku, aby nad rybą było ok. 1-2 cm płynu. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i gotuj około 20 minut na małym ogniu. Odstaw na 2 godziny. Po tym czasie odcedź rybę i warzywa, dodaj boczek, wymieszaj i zmiel dwa razy. Do masy dodaj jajka i ubitą śmietanką, następnie miękkie masło i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pora natnij z jednej strony i włóż do wrzątku na 10 sekund, aby stał się plastyczny, a następnie zalej go zimną wodą. Podłużną foremkę wyłóż folią aluminiową, by brzegi wystawały poza formę i można było nimi przykryć pasztet. Folię natłuść masłem i wyłóż formę liśćmi pora w poprzek, tak by nachodziły na siebie i jednocześnie wystawały poza formę jak folia. Do tak przygotowanej formy ostrożnie przełóż masę rybną, Na wierzch załóż liście pora i przykryj folią. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 110 st. C i piecz przez 45 minut. Pasztet podawaj pokrojony w plastry. Rada: Jeśli masa będzie rzadka, dodaj odrobinę bułki tartej. Możesz też przygotować wersję wigilijną - bez boczku.