Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Matias z galaretką buraczaną

Autor
A A A
  • Matias z galaretką buraczaną

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Matias z galaretką buraczaną - składniki:
Matias z galaretką buraczaną - sposób przygotowania: Matiasy namocz w zimnej wodzie. Przygotuj wywar: obraną włoszczyznę zalej wodą, dodaj grzyby, pokrojone jabłko, śliwki suszone i przyprawy. Gotuj na małym ogniu ok. 2 godziny. Jajka ugotuj na twardo i obierz. Buraki obierz i pokrój na małe kawałki. Gdy wywar będzie gotowy, dodaj do niego sok z cytryny oraz buraki, doprowadź do zagotowania, a następnie zdejmij z ognia i odstaw na godzinę. Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Wywar buraczany przecedź, dopraw, podgrzej, dodaj odciśniętą z wody żelatynę i wymieszaj. Śledzie, ziemniaki i jajka ugotowane na twardo pokrój w kostkę i wymieszaj z koperkiem. Sałatkę śledziową ułóż w foremce, zalej wywarem i odstaw do stężenia. Możesz też osobno przygotować galaretkę i sałatkę - jak na zdjęciu.