Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Matias z galaretką buraczaną
Matias z galaretką buraczaną - składniki:
Matias z galaretką buraczaną - sposób przygotowania:
Matiasy namocz w zimnej wodzie.
Przygotuj wywar: obraną włoszczyznę zalej wodą, dodaj grzyby, pokrojone jabłko, śliwki suszone i przyprawy. Gotuj na małym ogniu ok. 2 godziny.
Jajka ugotuj na twardo i obierz. Buraki obierz i pokrój na małe kawałki.
Gdy wywar będzie gotowy, dodaj do niego sok z cytryny oraz buraki, doprowadź do zagotowania, a następnie zdejmij z ognia i odstaw na godzinę. Żelatynę namocz w zimnej wodzie.
Wywar buraczany przecedź, dopraw, podgrzej, dodaj odciśniętą z wody żelatynę i wymieszaj.
Śledzie, ziemniaki i jajka ugotowane na twardo pokrój w kostkę i wymieszaj z koperkiem.
Sałatkę śledziową ułóż w foremce, zalej wywarem i odstaw do stężenia. Możesz też osobno przygotować galaretkę i sałatkę - jak na zdjęciu.
- 4 filety z matiasa
- 2 ugotowane ziemniaki
- 2 jajka
- 1 łyżka siekanego koperku
- wywar buraczany:
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 jabłko
- 5 suszonych śliwek
- kilka suszonych grzybków
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 1 i 1/2 l wody
- 3 buraki
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- 15 g (3 łyżeczki) żelatyny
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki