Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Grzyby z brokułami zapiekane z serem

Autor
A A A
  • Grzyby z brokułami zapiekane z serem

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Grzyby z brokułami zapiekane z serem - składniki:
  • 800 g świeżych borowików
  • 400 g różyczek brokułów (świeżych lub mrożonych)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 100 g białego sera twarogowego
  • 2 łyżki śmietany 30-proc. 2 łyżki startego sera żółtego
  • 4 łyżki kiełków słonecznika
  • 2 łyżki łuskanych pestek słonecznika
  • sól
  • świeżo zmielony biały pieprz
Grzyby z brokułami zapiekane z serem - sposób przygotowania: Przepis dla 4 osób Borowiki oczyść, umyj, pokrój w bardzo grube kawałki i przesmaż na maśle. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem. Brokuły przesmaż delikatnie na oleju, pilnując, by się nie zrumieniły. Ser rozkrusz widelcem, wymieszaj ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Usmażone grzyby wymieszaj z brokułami, mieszanką sera i śmietany oraz kiełkami i pestkami słonecznika. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp żółtym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i piecz do momentu całkowitego rozpuszczenia się sera. Podawaj jako ciepłą przekąskę lub dodatek do smażonych mięs i ryb.