Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Makaroniki orzechowe

Autor
A A A
  • Makaroniki orzechowe

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Makaroniki orzechowe - składniki: Makaroniki orzechowe - sposób przygotowania: przepis na 20 szt. Odłóż kilka orzechów do dekoracji, a resztę zmiel. Białka ubijaj na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy już cały cukier wsypiesz do masy, ubijaj dalej nad parą tak długo, aż cały cukier się rozpuści. Następnie wsyp do masy zmielone orzechy, mąkę i wymieszaj. Na posmarowaną blaszkę wykładaj po 1 dużej łyżce masy, rozpłaszcz ją i wyrównaj. Metalowym kółkiem wyrównaj brzegi każdego ciasteczka, zabierając resztki odkrojonej kółkiem masy. Na środku każdego kółeczka połóż orzech. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170-180 st. C i piecz około 20 minut.