Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto a'la ambasador

Autor
A A A
  • Ciasto a'la ambasador

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (4 głosy)

Ciasto a'la ambasador - składniki:
Ciasto a'la ambasador - sposób przygotowania: Przygotuj biszkopt: oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, następnie, nie przerywając ubijania, dodaj cukier, a potem pojedynczo żółtka. Przerwij ubijanie, dodaj mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej prostokątnej formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz około 25 minut. Ostudź i nasącz ostudzoną kawą. Przygotuj krem: 3/4 mleka zagotuj. W pozostałej 1/2 szklanki mleka wymieszaj cukier, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Przelej do gotującego się mleka i gotuj około minuty. Zdejmij z ognia i ostrożnie zmiksuj masę z żółtkami. Odstaw do wystygnięcia. Utrzyj masło i miksując, stopniowo dodawaj wystudzoną masę. Na końcu dodaj alkohol i wymieszaj. Przygotuj ciasto: krem podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj drobno pokrojonego ananasa, do drugiej - kakao i bakalie. Na biszkopt wyłóż najpierw ciemny krem z bakaliami, a potem jasny z ananasem. Wierzch ciasta udekoruj startą na tarce czekoladą lub granulkami kawy rozpuszczalnej i wstaw do lodówki do schłodzenia. Rada: Zamiast ananasa możesz użyć np. brzoskwini lub wiśni.