Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Krem z dyni z sałatką szpinakową
Krem z dyni z sałatką szpinakową - składniki:
Krem z dyni z sałatką szpinakową - sposób przygotowania:
przepis na 6 porcji
Przygotuj krem z dyni: w folię aluminiową zawiń kawałki dyni wymieszane z kawałkami masła i plastrami obranego imbiru. Przełóż na blachę i wstaw do pieca rozgrzanego do 220 st. C. Piecz około 40 minut.
Upieczoną dynię dodaj do bulionu, całość zagotuj, a następnie zmiksuj na gładki krem. Krem dopraw, dodaj serek mascarpone i raz jeszcze zmiksuj.
Przygotuj sałatkę: szalotkę i czosnek posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj pokrojone w drobne kawałki kurki i obsmaż. Dopraw i wymieszaj z pokrojonym w julienne (zapałki) szpinakiem i pestkami dyni.
Nalej zupę do talerzy, a na wierzch wyłóż sałatkę z kurek i szpinaku. Wierzch zupy skrop olejem z pestek dyni.
- 1 kg świeżej dyni bez pestek i skóry
- 100 g masła
- 2 i 1/2 cm świeżego imbiru
- 3/4 litra bulionu drobiowego
- 300 g serka mascarpone
- sałatka:
- 500 g mrożonych kurek
- 2 szalotki
- 50 g liści młodego szpinaku
- 6 łyżek uprażonych pestek z dyni
- 1 ząbek czosnku
- olej
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- olej z pestek dyni
Zwiastun jesieni: krem z dyni
Informacje o Krem z dyni z sałatką szpinakową
-
Kremowe zupy z charakterem
stosunkowo mało słodkim miąższu. Krem z dyni z sałatką szpinakową 1 kg świeżej dyni bez pestek i skóry 100 g masła 2 i 1/2 cm świeżego imbiru 3/4 litra bulionu drobiowego 300 g serka mascarpone Sałatka: 500 g mrożonych kurek 2 szalotki 50 g liści młodego szpinaku 6 łyżek uprażonych pestek z dyni
-
Zimowa kuchnia pachnie przyprawami
. Ostrym nożem odetnij flan od brzegów foremek i wyłóż na talerzyki Dodawaj go do herbaty, grzańca, kurczaka, zupy... i do wszystkiego, co Ci przyjdzie do głowy! Imbir zaostrza smak, poprawia krążenie (rozgrzewa!), wzmacnia odporność. Krem z dyni z sałatką szpinakową 1 kg świeżej dyni bez pestek i
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki