Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Kremowy tort kawowo-czekoladowy
Kremowy tort kawowo-czekoladowy - składniki:
Kremowy tort kawowo-czekoladowy - sposób przygotowania:
Przygotuj krem: w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj masło i mieszaj, aż się rozpuści. Zdejmij miskę znad garnka z wrzącą wodą, dodaj kawę, cukier puder i dokładnie wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4 godziny.
Gdy krem się chłodzi, przygotuj ciasto: rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Do miski przesiej przez sito mąkę i proszek do pieczenia, a w osobnym garnuszku wymieszaj mleko z kawą. Oddziel żółtka od białek. W dużej misce utrzyj na puszystą masę masło z 3/4 ilości cukru, następnie stopniowo dodawaj po jednym żółtku i dalej ucieraj. Potem kolejno dodaj suche składniki, kawowe mleko i śmietanę. Na koniec delikatnie wmieszaj ubitą na sztywno z pozostałym cukrem pianę z białek.
Dwie tortownice o średnicy 20 cm natłuść masłem i wysyp mąką. Ciasto równomiernie rozdziel do dwóch foremek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz 30-40 minut, aż ciasto ładnie wyrośnie, a patyczek w niego wbity po wyciągnięciu będzie suchy. Wyjmij z pieca i ostudź.
Przygotuj tort: na wierzchu jednego placka rozsmaruj grubą warstwę kremu, przykryj drugim i udekoruj pozostałym kremem. Wstaw do lodówki na ok. godzinę.
Rada: placki możesz przekroić na 2 części i każdą przełożyć warstwą kremu - wówczas tort będzie 4-warstwowy (jak w przypadku przepisu na tort z serkiem mascarpone).
- ciasto:
- 300 g mąka+pszenna">mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 85 g masła 82 proc. tłuszczu
- 280 g cukru
- 3 jajka
- 1/2 szklanki (125 ml) mleka 3 proc.
- 1/2 szklanki (125 ml) śmietany 22 proc.
- 85 g gorzkiej czekolady min. 70 proc. kakao
- 3 łyżki (60 ml) esencjonalnego espresso
- krem:
- 300 g cukru pudru
- 175 g gorzkiej czekolady min. 70 proc. kakao
- 150 ml esencjonalnego espresso
- 50 g masła 82 proc. tłuszczu
- masło i mąka do natłuszczenia i wysypania dwóch tortownic
Błyskawiczny tort limonkowy. Świeży i lekki pomysł na wiosenne słodkości
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki