Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kremowy tort kawowo-czekoladowy

Autor
A A A
  • Kremowy tort kawowo-czekoladowy

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Kremowy tort kawowo-czekoladowy - składniki:
Kremowy tort kawowo-czekoladowy - sposób przygotowania: Przygotuj krem: w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj masło i mieszaj, aż się rozpuści. Zdejmij miskę znad garnka z wrzącą wodą, dodaj kawę, cukier puder i dokładnie wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4 godziny. Gdy krem się chłodzi, przygotuj ciasto: rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Do miski przesiej przez sito mąkę i proszek do pieczenia, a w osobnym garnuszku wymieszaj mleko z kawą. Oddziel żółtka od białek. W dużej misce utrzyj na puszystą masę masło z 3/4 ilości cukru, następnie stopniowo dodawaj po jednym żółtku i dalej ucieraj. Potem kolejno dodaj suche składniki, kawowe mleko i śmietanę. Na koniec delikatnie wmieszaj ubitą na sztywno z pozostałym cukrem pianę z białek. Dwie tortownice o średnicy 20 cm natłuść masłem i wysyp mąką. Ciasto równomiernie rozdziel do dwóch foremek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz 30-40 minut, aż ciasto ładnie wyrośnie, a patyczek w niego wbity po wyciągnięciu będzie suchy. Wyjmij z pieca i ostudź. Przygotuj tort: na wierzchu jednego placka rozsmaruj grubą warstwę kremu, przykryj drugim i udekoruj pozostałym kremem. Wstaw do lodówki na ok. godzinę. Rada: placki możesz przekroić na 2 części i każdą przełożyć warstwą kremu - wówczas tort będzie 4-warstwowy (jak w przypadku przepisu na tort z serkiem mascarpone).
Błyskawiczny tort limonkowy. Świeży i lekki pomysł na wiosenne słodkości